Meny
Hem För barn och unga Menskunskap Mensskydd

Mensskydd

I den här kategorin får du kunskap om vilka mensskydd som finns och hur de funkar.

Mensskydd

Det finns många olika mensskydd. De fungerar lite olika men alla har som mål att fånga upp blodet och hindra det från att hamna på kläder eller möbler.

En del skydd sitter utanför kroppen, till exempel bindor och mensunderbyxor. De fångar upp mensen när den sipprat ut ur snippan.

Andra skydd sätts in i slidan och fångar blodet innan det hinner rinna ut. Exempel på sådana skydd är tampong och menskopp. Dessa skydd är bra om man till exempel ska bada eftersom skydd som sitter utanför kroppen skulle suga upp massor av vatten om man badar med dem. 

I Sverige använder de flesta binda, tampong eller menskopp. Här kan du hitta mer information om dem. Du kan också läsa om två mensskydd som inte är lika vanliga, tygbinda och mensunderbyxor. 

Binda 

Binda är ett skydd som fångar upp mensen utanför kroppen. Den sätts i underbyxan och absorberar blodet. Absorbera betyder ungefär att suga upp och många bindor suger upp så bra att de inte ens känns våta när de är fulla med mensblod.

Bindan har en mjuk ovansida där mensen kan absorberas och en klistrig undersida som gör att den sitter på plats i underbyxorna. 

Det finns bindor med vingar och bindor utan. Vingarna sitter på sidorna och har klister på sig så att de kan sättas runt underbyxans kant. Vingarna gör det svårare för mensen att läcka ut på sidorna. 

Det finns massor av olika sorters bindor. Vissa är stora och tjocka medan andra är mindre och tunna. Det finns också nattbindor som har en längre bakdel för att mensen inte ska läcka så lätt när man ligger ner och sover. 

Vilken sorts binda man använder beror på vad man gillar. Det kan vara bra att prova lite olika märken och typer för att se vad som funkar för en själv. 

Bindor ska bytas var 4-6 timme på dagen men kan sitta i från att man lägger sig till att man vaknar på natten. 

I Sverige använder ungefär 4 av 10 unga personer binda när de har mens. 

Plus med binda
– Enkel att använda så behövs inte så mycket övning
– Finns att köpa överallt
– Lätt att låna av en kompis eller någon annan
– Suger upp blod bra
Minus med binda
– Känns mycket när man använder
– Kan hamna fel när man sover
– Går inte att bada med
– Kan klia om det är varmt och blir instängt
Sammanfattning
– Bindor finns i massor av sorter
– Bindan klistras fast i underbyxorna och suger upp blodet utanför kroppen
– Bindan ska bytas var 4-6 timme på dagen 
– Det finns speciella nattbindor som går fint att sova med och som kan sitta i underbyxan hela natten 
Tampong

Tampong är ett skydd som fångar upp mensen inuti kroppen. Den är gjord av bomull och absorberar blodet. Det betyder att den suger till sig blodet och då sväller bomullen upp lite.

Tamponger har en rund topp som gör dem enklare att trycka in i slidan. De har också ett snöre som hänger ut ur snippan som gör det lätt att ta ut den. 

Det finns många olika sorters tamponger. Några är stora och andra är mindre. Vilken storlek på tampong man ska använda beror på hur mycket mens man har. Men många tycker att det är enklare att lära sig använda tampong med de små. Då får man byta lite oftare eftersom den inte kan suga i sig lika mycket blod som en stor.

Tamponger ska bytas var 4-6 timme och får sitta inne som mest i 8 timmar. Det går fint att sova med tampong men då är det viktigt att sätta in den precis innan läggdags och ställa klockan så att man inte har den längre än 8 timmar. 

Anledningen till att det är viktigt att byta tampong i tid beror på att det kan bildas bakterier i tamponger om de sitter i länge. Det är väldigt ovanligt att bli sjuk av sin tampong men kan vara farligt. En sådan sjukdom heter TSS som står för Toxic Shock Syndrome. TSS kallas ibland för tampongsjuka men de flesta fall av TSS beror inte på tamponganvändning.

TSS kan uppstå om det växer till sig bakterier i en infektion som sedan kommer i kontakt med blod. Det kan till exempel hända om en tampong sitter i kroppen väldigt länge. TSS kan vara farligt om man inte söker hjälp så därför är det viktigt att reagera om man använder tampong och plötsligt får hög feber och andra sjukdomssymtom. Tar man ut tampongen och söker vård direkt är det ingen fara. Du kan läsa mer om TSS på 1177 eller ringa dem och fråga om det. 

I Sverige använder ungefär 5 av 10 unga personer tampong när de har mens. 

Plus med tampong
– Finns att köpa överallt
– Lätt att låna av en kompis eller någon annan
– Går att bada med
– Suger upp blodet bra oavsett om man ligger, sitter, går eller dansar
Minus med tampong
– Kan vara klurig att använda, kräver övning
– Kan suga upp för mycket så att det blir torrt och irriterat i snippan
– Man måste vara noga med att byta
Sammanfattning
– Tamponger finns i massor av storlekar
– Tampongen suger upp blodet inuti kroppen vilket många tycker är bra
– Tampongen ska bytas var 4-6 timme på dagen
– Det går fint att sova med den om man inte har den längre än 8 timmar
– Tampong är bra om man har mens och ska bada
– Det är viktigt att veta att tamponger kan orsaka TSS och söka vård direkt om man får hög feber medan man använder tampong
Menskopp

Menskoppen samlar upp blodet inuti kroppen. Det som är speciellt med menskoppen är att den inte absorberar blodet utan bara samlar det i koppen. Om man får problem med att det kliar eller svider när man använder tampong kan därför menskopp vara ett bra alternativ. 

Menskoppar är gjorda av medicinskt silikon och finns i olika färger och former. De är formbara och olika hårda. Det är svårt att veta vilken form och hårdhet som passar ens snippa, därför är det bäst att prova sig fram. 

Menskoppen är återanvändbar. Om den tvättas och tas om hand ordentligt kan en del hålla i upp till 10 år. Det gör att menskoppen anses vara ett miljövänligare mensskydd än bindor och tamponger. 

Menskoppen kan sitta inne i kroppen i upp till 12 timmar. Många som använder den tömmer därför bara på morgonen och kvällen. När menskoppen töms tar man ut den ut slidan och häller ut blodet. Det kan hällas i toaletten, handfatet eller duschen. Sen är det bra att skölja av koppen innan man sätter in den igen. 

I Sverige använder lite färre än 1 av 10 unga personer menskopp när de har mens. 

Plus med menskopp
– Kan sitta i hela dagen
– Återanvändbar vilket gör den både miljövänlig och ekonomisk
– Fångar upp blodet bra oavsett om man sitter, ligger, går eller dansar
– Går bra att bada med
Minus med menskopp
– Kan vara klurig att använda, kräver övning
– Går inte köpa riktigt överallt
– Går inte låna av någon eftersom man har sin egen
– Måste rengöras noga
Sammanfattning
– Menskoppar finns i massor av färger och former
– Menskoppen fångar upp blodet inuti kroppen vilket många tycker är bra
– Menskoppen ska tömmas minst var 12 timme
– Det går toppen att göra nästan vad som medan menskoppen är i till exempel bada, sova, hoppa och dansa
Tygbinda

Tygbindor funkar precis som vanliga bindor. De sätts fast i underbyxan och absorberar, alltså suger upp, blodet utanför kroppen. 

Tygbindor är gjorda av tyg och innehåller flera olika lager av tyg. Till exempel är det vanligt att det är ett lager frottétyg. Det är sånt tyg man gör handdukar av eftersom det är bra på att suga upp vätska. 

Tygbindor har inget klister utan en knapp eller lite kardborreband på vingarna som gör att man kan sätta fast den runt underbyxans kant. 

Man kan sy egna tygbindor eller köpa. Det är enklast att köpa på internet. De finns i flera olika storlekar, tjocklekar, färger och former. Det finns också de som är lite större, speciellt bakåt som hindrar mensen från att läcka på natten när man ligger ner. 

Tygbindor ska bytas lika ofta som andra bindor, det vill säga var 4-6 timme men på natten går det bra att den sitter i från att man lägger sig till att man vaknar. 

När man byter tygbinda sköljer man ur blodet från den och hänger den på tork. Det går att göra i handfatet eller i duschen. Sen sätter man i en ny och torr tygbinda. Alltså måste man ha flera stycken tygbindor. Det går inte att bara ha en som man kan med menskopp. 

Mellan mensarna tvättar man tygbindorna i tvättmaskinen. Om de tvättas och sköts ordentligt kan man använda dem i flera år. Alltså är tygbindor återanvändbara och anses därför vara mer miljövänliga än bindor och tamponger. 

I Sverige är det väldigt få unga som använder tygbindor. 

Plus med tygbinda
– Enkel att använda så behövs inte så mycket övning
– Återanvändbar vilket gör den både miljövänlig och ekonomisk
– Suger upp blod bra
Minus med tygbinda
– Man måste ha många
– Går inte låna av någon eftersom man har sina egna
– Måste sköljas och tvättas ordentligt
Sammanfattning
– Tygbindor finns i massor av sorter
– Tygbindan sätts fast i underbyxan och suger upp blodet utanför kroppen
– Tygbindan ska bytas var 4-6 timme på dagen 
– Det finns större tygbindor som går bra att sova med
Mensunderbyxor

Mensunderbyxor är som vanliga underbyxor med en inbyggd tygbinda. Tyget i underbyxans gren absorberar blodet vilket betyder att de suger i sig det. 

Mensunderbyxor är lite tjockare än underbyxor brukar vara och kan prassla lite om man lyssnar noga. Det beror på de är sydda med flera lager tyg som gör att det mensen inte går rakt igenom som på andra tyg. 

Det finns massor av olika modeller på mensunderbyxor. De är lättast att köpa på nätet och kostar ganska mycket. Det är förmodligen en av anledningarna till att det inte är så många som använder dem. 

Mensunderbyxor behöver bara bytas ungefär var 12 timme eftersom de rymmer mer blod än bindor och tygbindor gör. Men det kan vara bra att känna efter lite hur mycket man blöder och anpassa bytet till det. Blöder man mycket kan det kännas obehagligt att ha underbyxorna mer än 6 timmar. 

När man byter mensunderbyxor sköljer man ur blodet från dem och hänger dem på tork. Det går att göra i handfatet eller i duschen. Sen får man ta på sig ett par nya. Alltså måste man ha flera par mensunderbyxor. Det går inte att bara ha ett som man kan med menskopp. 

Om man bara har ett par kan man använda mensunderbyxorna på natten till exempel och låta dem torka under dagen. 

Mellan mensarna tvättar man mensunderbyxorna i tvättmaskinen. Om man tvättar och sköter dem ordentligt kan man använda dem i flera år. Alltså är mensunderbyxor återanvändbara och anses därför vara mer miljövänliga än bindor och tamponger. 

I Sverige är det väldigt få unga som använder mensunderbyxor. 

Plus med mensunderbyxor
– Enkel att använda så behövs inte så mycket övning
– Återanvändbar vilket för den miljövänlig
– Suger upp blodet bra oavsett om man sitter, ligger, går eller dansar
Minus med mensunderbyxor
– Man måste ha många och de är dyra
– Går inte låna av någon eftersom man har sina egna
– Måste sköljas och tvättas ordentligt
Sammanfattning
– Mensunderbyxor är underbyxor med en inbyggd binda
– De köps på internet och är ganska dyra
– Man kan ha mensunderbyxorna hela dagen men kan behöva bytas om man blöder mycket
Det går fint att sova med mensunderbyxor

Var kan man kasta använda mensskydd?

Engångsskydd såsom bindor och tamponger måste kastas efter att man använt dem. Många tycker att det är bra att linda in skyddet i lite toalettpapper innan det kastas.  

Mensskydd ska kastas i en papperskorg eller sanitetspåse. På de flesta toaletter finns papperskorgar och på en del, speciellt på skolor, bibliotek och liknande, finns speciella påsar för bindor och tamponger. 

Det är inte tillåtet att kasta bindor och tamponger i toaletten för då kan det bli stopp i avloppet. 

Om det inte finns någon papperskorg eller sanitetspåse på toaletten kan man linda in mensskyddet i lite toalettpapper och ta med det ut och kasta i närmsta papperskorg utanför toaletten. 

På skolor ska det finnas papperskorgar på alla toaletter. Gör det inte det kan du säga till en lärare eller elevrådet att fixa det. Det är förmodligen fler än du som saknar dem! Om det inte finns papperskorg på toaletten hemma kan du bara säga till dina föräldrar att ni borde skaffa en papperskorg eftersom du behöver det.

Var är det bra att ha mensskydd?

Mensen kan komma plötsligt, både den första mensen och andra mensar genom hela livet. Därför kan det kännas bra att ha mensskydd till hands eller veta vem man ska fråga om ett skydd. 

Ställen det är bra att ha mensskydd:
– I väskan
– I skåpet i skolan
– I jackfickan
– I träningsväskan eller fodralet till instrumentet om man spelar

Det är också kännas bra att tänka ut var man kan få tag på ett skydd om man inte har något med sig. Tänk till exempel på:

  • vem kan jag fråga om ett skydd i skolan?
  • vilken kompis kan jag fråga om ett skydd?
  • vem på träningen kan jag fråga om ett skydd?

När kan mensen läcka?

Många oroar sig för att mensen ska läcka på kläder eller möbler. Det är vanligt att ha varit med om att mensen läcker. Det kan hända både för dem som nyss fått mens och för dem som haft mens länge och tänker att de vet hur det funkar. 

Det finns inget mensskydd som är hundra procent säkert. Den vanligaste anledningen till att mensskydd läcker är att de hamnar lite snett eller att de är fulla. Till exempel kan skyddet läcka på natten eftersom man ligger ner och mensen rinner snett. 

En del tycker att det är bättre att använda skydd som sitter inuti kroppen, till exempel tampong eller menskopp, för då känner de om det ändå sipprar ut något blött i underbyxorna. 

Andra tycker att det är tryggare att använda flera skydd samtidigt för att vara på säkra sidan. Då använder de ett skydd som sitter i kroppen såsom tampong eller menskopp, och ett skydd som sitter utanför till exempel binda, trosskydd eller mensunderbyxor. 

Det går inte använda två skydd som fungerar likadant samtidigt. Till exempel ska man inte använda tampong och menskopp samtidigt eller flera bindor ovanpå varandra. Det blir inget bättre skydd av det utan kan istället orsaka att skydden hamnar snett och läcker av den orsaken. 

Som sagt har nästan alla varit med om ett läckande mensskydd någon gång. Det är ingen fara. Kläder går alltid tvätta och de flesta möbler går också att få bort fläckarna från, men det kan ändå vara jobbigt. Det är svårt att förbereda sig på om mensen läcker men att ha tänkt ut en plan innan är alltid bra. Här kommer lite tips:

Om du märker att det har läckt mens på byxorna och du inte har möjlighet att byta byxor kan du sätta i ett nytt skydd och sen ta en tjocktröja eller jacka och hänga runt midjan ner över rumpan. Då syns inte fläcken och du behöver inte oroa dig. 

Om du har möjlighet att byta byxor är det bara att göra det och lägga de fläckiga kläderna i tvätten. Om det är mycket blod på kan det vara bra att lägga kläderna i kallt vatten innan de tvättas.

Vad kan man göra om mensen läcker?

Som sagt har nästan alla varit med om ett läckande mensskydd någon gång. Det är ingen fara. Kläder går alltid tvätta och de flesta möbler går också att få bort fläckarna från, men det kan ändå vara jobbigt. Det är svårt att förbereda sig på om mensen läcker men att ha tänkt ut en plan innan är alltid bra. Här kommer lite tips:

Om du märker att det har läckt mens på byxorna och du inte har möjlighet att byta byxor kan du sätta i ett nytt skydd och sen ta en tjocktröja eller jacka och hänga runt midjan ner över rumpan. Då syns inte fläcken och du behöver inte oroa dig. 

Om du har möjlighet att byta byxor är det bara att göra det och lägga de fläckiga kläderna i tvätten. Om det är mycket blod på kan det vara bra att lägga kläderna i kallt vatten innan de tvättas.