Meny
Hem För barn och unga Menskunskap Mensbesvär

Mensbesvär

I den här kategorin finns kunskap om de besvär som beror på mensen.

Mensvärk

Mensvärk är smärta man känner i kroppen i samband med mensen. Det kan till exempel göra ont i magen, rumpan, ryggen och stråla ner i benen.

Mensvärk är väldigt vanligt. Nästan alla har det, mer eller mindre, någon gång. För vissa kommer mensvärken dagarna innan medan andra får den samtidigt som mensen kommer. De flesta har mest ont de första mensdagarna och sen mildras värken. 

Anledningen till att man får ont i samband med mens är att livmodern är en muskel som måste arbeta för att stöta ut mensen. När livmodern drar ihop sig och krampar kan den få träningsvärk, precis som andra muskler i kroppen, och det gör ont. 

Vad som hjälper mot mensvärk är olika för alla men man kan prova detta:
– Att röra på sig
– Att ha något varmt på magen
– Att vila och göra något man tycker om
– Att äta en värktablett som innehåller ibuprofen
Om du ska äta en värktablett och är osäker på hur eller vilken är det bra att be en vuxen om hjälp, till exempel kan du fråga en förälder, skolsköterskan eller en lärare. 

Om man har så ont att det är svårt att göra det man brukar och varken vila, värme eller värktabletter fungerar ska man söka hjälp. Om mensen gör så ont kan man behöva starkare medicin för att kunna leva som vanligt även under mensen. Du kan prata om mensvärk med en förälder, skolsköterska eller någon på ungdomsmottagningen så hjälper de dig. 

PMS

PMS står för premenstruellt syndrom och är problem man kan uppleva precis innan mensen kommer. PMS-besvär kan vara både fysiska och psykiska, alltså kan man märka dem både på kroppen och humöret. 

PMS är vanligt. De flesta märker av någon typ av PMS innan mensen ibland. En del får PMS veckan innan mens, en del har det bara några dagar och en del märker inte något alls. Det som är speciellt med PMS är att den uppstår just innan mensen så besvären brukar försvinna direkt när mensen kommer. 

Man vet inte riktigt varför man får PMS men förmodligen beror det på hormoner i kroppen som förändras under menscykeln och som människor är olika känsliga för, därför märker vissa av det mer än andra Ungefär som en allergi. Kroppar är helt enkelt olika!

Besvären man kan uppleva under PMS är:
– Att kroppen känns svullen och öm, till exempel kan händerna kännas vattenfyllda och brösten vara ömma
– Att man känner sig lite virrig och tankspridd
– Att man har lättare än vanligt för att bli ledsen, arg eller irriterad
– Att man känner sig allmänt nere och ensam

Många tycker att det är skönt att hålla lite koll på sitt mående. Det kan man till exempel göra genom att skriva en må-dagbok. Om du gör det under en längre tid kan du till slut kanske se mönster och hitta lösningar som hjälper dig.

Det finns också en värre version av PMS som heter PMDS. Det står för premenstruellt dysforiskt syndrom. Den är inte lika vanlig som PMS. 

PMDS är ungefär som PMS bara att symptomen är mycket kraftigare och håller i sig längre. De som har PMDS kan vara så arga och lättirriterade att de inte kan låta bli att bråka med vänner och familj och vara så nere att de känner sig deprimerade under PMDS:en. 

Om man har så mycket problem med PMS eller PMDS att det är svårt att göra det man brukar ska man söka hjälp. Det finns medicin och annan behandling som kan mildra besvären och hjälper en att må så bra som möjligt under hela menscykeln. Du kan prata om PMS-besvär med en förälder, skolsköterska eller någon på ungdomsmottagningen så hjälper de dig.

Mycket mens

Det kan vara svårt att veta om man har mycket mens eftersom det är svårt att mäta mängden blod som kommer ut. Om mensen brukar pågå i mer än sju dagar, eller om man måste byta mensskydd oftare än var fjärde timme, är det tecken på att man blöder mer än vad kroppen mår bra av.

Att blöda väldigt mycket kan både vara jobbigt och dåligt för kroppen. Om man blöder mycket är risken större att mensskydd läcker vilket kan skapa oro. Blir man av med mycket blod kan det också göra att man känner sig sjuk och extra trött. 

Det finns tabletter som kan göra att man blöder mindre. Om du upplever att du har mycket mens och det besvärar dig kan du prata med en förälder, skolsköterska eller någon på ungdomsmottagningen så hjälper de dig.

Andra problem – när ska man söka hjälp?

Det finns en del sjukdomar som har med mensen, menscykeln och livmodern att göra. Du behöver inte ha koll på varenda sjukdom eller besvär men du ska känna dig trygg i att söka hjälp om något känns fel med kroppen. 

Om mensen känns jobbig och du har svårt att leva ditt liv och göra samma grejer som när du inte har mens ska du söka hjälp.

Om du får hög feber i samband med att du har mens och använder tampong eller menskopp ska du ta ut skyddet och söka hjälp hos akuten direkt. Det kan vara den ovanliga sjukdomen TSS och du kan läsa mer om det här nedanför.

Ett bra första steg om du upplever något av dessa besvär är att snacka med en vuxen. Till exempel kan du snacka med en förälder, skolsköterskan, en lärare eller någon annan du känner dig trygg med. Du kan också vända dig direkt till ungdomsmottagningen så kan de hjälpa dig.

TSS

TSS står för Toxic Shock Syndrome och är en sjukdom man kan få av att det växer bakterier i en infektion som kommer i kontakt med blod. TSS är mycket ovanligt men kan göra en väldigt sjuk så därför är det viktigt att ha koll på sjukdomen och reagera om man märker symtom.

TSS kan uppstå av flera olika anledningar. En av dem är att det kan hända om man använder tampong eller menskopp och den sitter i länge. Därför är det viktigt att byta tampong var 4-6 timme på dagen inte låta den sitta i mer än 8 timmar på natten och att man tömmer menskoppen var tolfte timme. Det är också viktigt att tvätta händerna innan man byter tampong eller tömmer menskoppen. 

Om du använder tampong eller menskopp och plötsligt får hög feber är det alltid viktigt att du tar ut skyddet och pratar med en vuxen om att du mår dåligt. Du kan prata med vem som helst till exempel en förälder, skolsköterskan eller en lärare. 

Vid TSS kommer den höga febern ofta tillsammans med något av följande:
– Kräkningar eller diarré
– Hudrodnad eller röda ögon
– Svullna handflator och fotsulor
– Ont i musklerna
– Ont i huvudet
– Yrsel och kallsvettning

Har man feber tillsammans med något av de andra symtomen ska man ta ut mensskyddet och söka vård hos akuten direkt. Du kan läsa mer om TSS på 1177 eller ringa dem och fråga om det.