Inför första mensen
Den här kategorin tar upp frågor man kan känna medan man väntar på att den första mensen ska komma.
Går det att veta när första mensen ska komma?
Det går inte veta när den första mensen ska komma. De flesta får sin första mens någon gång när de är mellan 10 och 15 men den kan komma något år tidigare och något år senare också.
Har den inte kommit när man är 16 är det bra att gå till skolsköterskan, ungdomsmottagningen eller vårdcentralen och kolla om den behöver hjälp att komma igång.
När man får sin första mens verkar till viss del vara ärftligt. Därför kan man fråga sin mamma eller ett äldre syskon om när de fick mens för att få en liten ledtråd om när man själv kan vänta sig att den kommer.
Men det är mycket annat som påverkar också. Exempelvis kan mensen påverkas av kroppsbyggnad, hur mycket man tränar, om man är stressad och flera andra saker.
Eftersom det är helt omöjligt att veta exakt när mensen ska komma är det bästa man kan göra att förbereda sig på det. Då behöver man inte vara orolig inför den. Läs mer om hur man kan förbereda sig här.
Hur kan man förbereda sig på första mensen?
Det går inte veta när första mensen ska komma. De flesta får den någon när de är mellan 10 och 15 år men en del får tidigare och några får senare.
Får man mens väldigt tidigt och tycker att det är jobbigt och finns det tabletter man kan äta så att mensen skjuts upp. Om man inte fått mens när man är 16 är det bra att gå till skolsköterskan och kolla om man behöver hjälpa kroppen att sätta igång den.
Även om man inte vet exakt när mensen kommer känner många att det är lättare att vänta på den om de är lite förberedda. För att förbereda sig kan man lära sig mer om mens och mensskydd och tänka på hur man ska göra olika grejer.
För att lära sig mer om mens kan man till exempel läsa på den här sidan, i Mensmegafonens bok om mens eller på UMO.se. Man kan också prata med någon kompis, släkting eller förälder som har mens och fråga dem hur det är och om deras bästa tips.
Mens är ett ämne som man ska få lära sig om i skolan. Om ni inte har pratat om det men du är nyfiken kan du säga det till din lärare, eller skriva det på en lapp och lägga i lärarens tipslåda, för att påminna hen om att ta upp det. Om du är nyfiken är det säkert fler i klassen som är det!
Det kan också vara roligt och bra att undersöka mensskydden innan man får sin första mens. En del får göra det i skolan men det går också göra hemma. Säg till din förälder att du är nyfiken på hur mensskydd funkar och be hen köpa hem bindor, tamponger och trosskydd om det inte finns så att ni kan kika och känna på dem.
Eftersom man inte vet när första mensen kommer kan den komma när man är någonstans där man inte vet var det finns mensskydd. Därför tycker många att det känns tryggt att ha med ett mensskydd i skolväskan eller jackfickan.
Att tänka på hur man ska göra i olika situationer innan man är med om dem tycker många känns tryggt. Saker du kan fundera på är: |
– Vilket mensskydd vill jag använda i början? De flesta börjar med binda eller tampong. |
– Om jag får min första mens hemma finns mensskydden… |
– Om jag får min första mens i skolan och inte har något skydd kan jag… |
– Om jag får min första mens någon annanstans och inte har något skydd kan jag … |
– Vem vill jag berätta att jag fått mens för? Kanske en förälder, ett storasyskon, någon kompis eller en lärare? |
– Hur kan jag berätta att jag fått min mens? |
– Om jag får en fläck på byxorna kan jag… |
Hur kan det vara att få sin första mens?
En del ser fram emot att första mensen ska komma, andra är nervösa och inte alls sugna på att se den där första blodfläcken i underkläderna, och några bryr sig knappt. Hur man känner inför första mensen är väldigt olika och alla känslor är okej.
Mensen är en naturlig kroppsprocess som visar att kroppen växer och kan bli gravid. Vissa tycker att det är roligt och spännande att få mens och känna sig lite vuxnare, medan andra tycker att det är besvärligt för att de fortfarande känner sig som barn.
Att få mens betyder inte att man slutar vara barn. Hur vuxen man känner sig beror på hur man känner sig. Allt man gjort innan första mensen kan man fortsätta med efter.
Den som är nyfiken på hur andra upplevde att få sin första mens kan fråga. Det kan vara spännande att höra olika erfarenheter men det är viktigt att komma ihåg att det förmodligen kommer vara på ett helt annat sätt för en själv.
Här har vi samlat första mensen-berättelser från människor med olika erfarenheter.
Vem kan man prata om mens med?
Man kan prata om mens med den man vill. De flesta har koll på mens även om de inte själva har mens, till exempel pappa, mormor eller en lärare.
Många som precis fått sin första mens är lite extra orolig och undrar mycket om hur det funkar. Då tycker många att det är skönt att ha någon att prata om kroppen med, till exempel en förälder, kusin eller kompis.
Man är inte tvungen att prata om mens med någon. Vill du inte att en speciell person ska veta att du har mens behöver du inte säga det till den. Men det är skönt att i alla fall ha en person att prata med eller ställa frågor till.
Hur kan man berätta för andra att man fått mens?
Oavsett om man är glad eller orolig över att man fått mens tycker många att det är skönt att prata med någon om det. En föräldrar eller någon annan nära vuxen brukar vara en bra första person att berätta för.
Alla barn som har snippa får mens någon gång i tonåren. Det är inget konstigt och vuxna vet att det kommer hända. Därför behöver man inte vara rädd för att berätta om det, den vuxna kanske till och med har väntat på det.
Om man är nyfiken på mensen kan man till och med prata med vuxna om den innan man fått sin första. Då kan det också vara lättare att säga “nu har mensen kommit!”. För att göra det kan du till exempel fråga om ni kan skaffa Mensmegafonens bok om mens eller fråga om du kan få kika på mensskydd.
Det är många som tycker det är knepigt att berätta att mensen kommit så här är några förslag på hur du kan göra: |
– Ta ett djupt andetag och gå fram till den du vill berätta för. Säg det rakt ut: “jag har fått mens” |
– Chatta med den vuxna och berätta där: “du förresten, jag har fått mens” |
– Skriv en lapp och lägg på ett ställe där den vuxna säkert ser den. På lappen kan du skriva: “hej! jag har fått mens, så att du vet” |
– Passa på när du är i affären och ser mensskyddshyllan. Då kan du säga: “du, jag har fått mens så vi kanske kan köpa mensskydd också?” |
– Om ni tittar på TV och det kommer en reklam för mensskydd kan du säga: “det där skulle jag vilja prova nu när jag fått mens” |
Även om det känns jobbigt och svårt att ta första steget och prata om mens med andra är det bra att våga. Då har man någon att prata med, oavsett om mensen känns spännande eller lite läskig.