Meny
Hem För vuxna Exempel på mensstipendieprojekt som drivits

Exempel på mensstipendieprojekt som drivits

Fiffiboxen

Fiffiboxen är ett UFprojekt som drevs av elever på Påhlmans gymnasium i Stockholm hösten 2021. Projektets mål var att ta fram och sälja en box som underlättar att ha mens.

Kolla in Fiffiboxen på instagram.

Menskorgen

Menskorgen är ett projekt av elever på Kalmar fria läroverk. Målet med projektet är att tillgängliggöra mensskydd för skolans elever genom att ställa en korg med mensskydd i tjejernas omklädningsrum. Korgen fanns tillgänglig hela 2022.

Free Period UF

FreePeriod är ett UF-företag med syftet att öka tillgången av mensskydd på exempelvis skolor, arbetsplatser och gym. FreePeriod erbjuder korgar i olika storlekar som innehåller bindor, tamponger och trosskydd. Stipendiepengarna gick till inköp i uppstartsfasen.

Vi lär oss om mensskydd

Elever från två klasser på ett anpassat gymnasium i Göteborg vill lära sig mer om mensskydd och få möjlighet att prova på olika sorter. Bakgrunden är att eleverna upplever att de inte pratar hemma om mens, och inte heller har möjlighet att lära sig om olika alternativ. Tillsammans kommer de prova på olika mensskydd, få svar på frågor såsom vilken binda som passar bäst, priser på olika produkter och vad de olika symbolerna på paketen betyder.

Mensskyddskunskap

Mensskyddskunskap drivs av melanstadieeleverna Wilma och Estelle. De ska köpa in mensskydd för att göra ett “första mensen-kit” och dela ut på skolan, friidrotten och gymnastiken där de tränar. De ska också köpa in visningsexemeplar av mensskydd och menskopp för att kunna visa andra tjejer vad man kan använda mer än bindor och tamponger.

Mensfesten

En grupp elever i årskurs 8 på Rönnbyskolan i Västerås ska planera och arrangera en Mensfest på sin skola. Alla klasser i åk. 3-6 kommer att bjudas in och få quiza, lyssna på en menspanel, experimentera med mensskydd, äta snippakakor med mera. Syftet är att normalisera mens och utbilda de yngre eleverna. Stipendiepengarna går till inköp av pyssel, fika och pynt.